تخمین مدت زمان مطالعهی مطلب: 7 دقيقه
افراد در حال مطالعه این صفحه: 2 نفر
1402/07/24
بازدید: 12262 نفر
مراحل نصب آسانسور از شروع تا پایان
نصب و راه اندازی آسانسور در یک سازه مسکونی یا اداری یک فرآیند محاسباتی و پیچیده می باشد و نیازمند تخصص و توجه به مشخصات فنی آسانسور و ساختمان است . برای نصب و راه اندازی آسانسور بایستی مراحلی را به ترتیب و اصولیبرنامه ریزی و آن را انجام داد. در این مقاله به صورت مختصر و ساده به نصب و راه اندازی و مراحل آن می پردازیم . یکی از نکات قابل توجه در راه اندازی ، وجود فضای مناسب و استاندارد برای آسانسور می باشد . این فضا باید به گونه ای باشد که دسترسی آن به تمامی نقاط و طبقات مختلف ساختمان به سادگی امکان پذیر باشد . در هنگام شروع ساختمان (نقشهکشی) مکان قرارگیری بهتر آسانسور در نظر گرفته میشود.
مراحل نصب آسانسور از ابتدا تا استاندارد
به طور کلی، نصب و راهاندازی در ساختمانهای تجاری و مسکونی نیازمند توجه به زمینه های گوناگون از جمله مکان مورد نیاز ، دسترسی به راحت به همه نقاط ساختمان، اثرات محیطی و طراحی مناسب است.
ساختمانهای قدیمی و باز سازی شده نیز میتوانند از امکانات آسانسور بهرهبرداری کنند و این وسیله حمل و نقل را نصب به شرایط موجود در ساختمان نصب نمایند . با این حال، در این موارد امکان دارد که مشکلاتی را به وجود آورد . به عنوان مثال، ممکن است نتوانیم آن را در مکان مناسب اجرا نماییم و دسترسی به تمام نقاط ساختمان را فراهم کرد . یا در مورد نصب آسانسور بر روی نمای ساختمان ممکن است مانع نورگیری ساختمان شود و باعث تغییر شکل و طراحی نمای ساختمان گردد .
چاه آسانسور
مرحله آمادهسازی چاه آسانسور، یکی از مهم ترین و ابتدایی ترین موارد نصب آسانسور میباشد که به چند مورد تقسیم بندی میشود:
- دیوارکشی اطراف چاه :
در این مرحله، سه جهت چاه آسانسور (به جز جهت درب) ، از پایین ترین طبقه تا بالاترین مکان آسانسور (اتاق آسانسور ) باید دیوارکشی انجام شوند. نوع دیوارکشی به شرایط و زوابط ساختمانی بستگی دارد، اما میتوان از موادی مانند آجر، سفال ، بوک ، شیشه و… برای دیوارکشی استفاده کرد.
(نکته : این مرحله بهتر است پس از نصب آهنکشی آسانسور و نصب ریل ها انجام گردد )
- پر کردن دیواره چاه :
پس از انجام دیوارکشی می بایست دیوارههای چاه آسانسور از داخل با مصالحی از گچ، خاک و یا سیمان پر شود . این کار باعث استحکام و مقاومت بیشتر دیوارهها می باشد .
- آمادهسازی کف چاه آسانسور:
قبل از بتونریزی کف چاه ، فضای مناسبی را به عنوان فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور در نظر گرفته میشود ، این فضا را جان پناه می نامند . همچنین، برای اجرای سکوی ضربهگیر کابین و وزنه که برای نصب و استاندارد آسانسور اجباری است، آرماتورهای انتظار در فونداسیون نصب میشوند.
(نکته :مرحله اجرای سکوها بهتر است بعد از انجام مرحله مکانیکال و قبل از راه اندازی انجام گردد )
- نصب چاه ارت :
چاه ارت یکی از موارد نیاز است که باید در نظر گرفته شود . معمولاً از چاه اصلی ساختمان برای ارت آسانسور استفاده می گردد و سیم ارت آسانسور به چاه ارت ساختمان متصل می گردد تا جریانهای الکتریکی ایمنتری داشته باشند. در صورت نبود چاه ارت ساختمانی ، میتوان چاهی را در نزدیکی آسانسور حفر و مورد استفاده قرار داد .
این مراحل فوق باید با دقت و طبق دستورالعملهای از قبل تعیین شده انجام شود تا چاه آسانسور آماده نصب و راه اندازی آسانسور ایمن و استاندارد گردد
اجرای آهنکشی آسانسور
در مراحل نصب آسانسور پس از اتمام آمادهسازی چاه آسانسور، نوبت به نصب آهنکشی آسانسور میرسد ( لازم به ذکر است برای راحتی آهنکشی آسانسور بهتر است ابتدا آهنکشی انجام شده و سپس مرحله دیوار کشی چاه صورت گیرد ) . این مرحله بسیار مهم است و از آنجا که مرحله اول نصب را آغاز می کنیم ، باید با دقت و کاملا اصولی و استاندارد انجام شود . اجرای آهن کشی در نصب ، تأثیر مستقیمی بر ایمنی و کارکرد صحیح آسانسور دارد . دقت از جانب نصابان و کارگران آسانسور الزامی می باشد . ابتدا، پایههای آهنی که به عنوان پایههای اصلی آهنکشی شناخته می شوند، در محلهای تعیینشده در دال های بتونی چاه آسانسور نصب می شود . آنها از جنس آهنآلات مقاوم و مستحکم می باشند . سپس، چهارچوبهای آهنی و کلاف های آن که معمولا از آهنهای ناودانی هستند دور ستون های آهنی نصب میشود . این کلاف ها باعث ایجاد استحکام ستون ها می شوند . آهنکشی آسانسور نقش پشتیبانی از وزن آسانسور را دارد ، پس یکی از عوامل ایجاد لرزش در ساختمان هنگام حرکت آسانسور اصولی و استاندارد نبودن آهنکشی آسانسور می باشد .
پس از این مرحله زمان بستن دال بتنی می باشد . دال بتنی باید از جنس مقاوم و بر روی ستون های آهنی قرار می گیرد . پس از نصب دال بتنی، بتنریزی انجام می گردد . بتن ریزی از مرحله شروع تا سفت شدن آن باید کاملا به صورت صحیح انجام گیرد .
نصب ریل و درب آسانسور
مرحله بعد در نصب و راه اندازی آسانسور مرحله نصب درب و ریل است. در این مرحله، نصاب آسانسور موظف است تا به صورت دقیق و بدون هیچ گونه خطا (کمتر از ۱ میلیمتر) نصب دربها و ریلهای آسانسور را انجام دهد . اهمیت این مرحله مانند دیگر مراحل نصب بسیار بالا می باشد ، زیرا این مرحله در ایمن و استاندارد بودن اسانسور تاثیر دارد ، یکی از مشکلات ایجاد شده در نصب نادرست ریل ایجاد صدا و لرزش در زمان حرکت کابین و کادر وزنه می باشد . زیرا ریل های آسانسور، وظیفه راهنمای حرکت مسقیم به بالا و پایین کابین و کادر وزنه آسانسور را دارد . پس اجرای دقیق ریلها و تثبیت آنها با استفاده از ابزارهای مناسب ضروری است زیرا در کارکرد صحیح آسانسور موثر می باشد . دربهای آسانسور، که نقش حفاظتی بسیار مهمی را دارند، باید صورت کاملا اصولی و دقیق نصب گردد ، تراز نبودن یا نصب اشتباه درب باعث اختلال در حرکت کابین ، باز و بسته شدن درب کابین یا طبقه می شود .
نصب قطعات مکانیکال آسانسور
مرحله چهارم نصب آسانسور که شامل نصب قطعات مکانیک آسانسور است ،در این مرحله ابتدا باید از پایداری دال بتنی آسانسور اطمینان حاصل نمود . سپس تابلو سهفاز آسانسور در اتاق آسانسور وصل شود . این کار با اطلاعات فنی و مطابق شرایط استاندارد آسانسور انجام میشود تا ارتباط برقی را برقرار کنیم . پس از اطمینان از پایداری و استحکام دال ، موتور آسانسور بالا کشیده می شود و برروی شاسی موتور آسانسور قرار می دهیم.
(نکته : بهتر است قبل از اجرای دال بتنی موتور را از طریق بالابر در چاه آسانسور بالا کشیده و سپس دال بتنی را ببندیم )
در مرحله بعدی یوک و کارد وزنه در داخل چاه آسانسور قرار می گیرد و کابین آسانسور با کمک بالابر به داخل چاه می رود و برروی یوک قرار می گیرد . در این مرحله کابین باید با دقت داخل چاه برود تا در جای صحیح خود قرار گیرد و به کابین آسیبی وارد نشود . پس از آن سیمهای بکسل به وسیله قلاب سربکسل نصب میشوند. این کابلها از نظر ایمنی و کارکرد صحیح آسانسور بسیار مهم بوده و نیازمند صحیح نصب شدن است تا باعث فشار و خوردگی به فلکه نشود .
نصب الکتریکال آسانسور
مرحله آخر نصب آسانسور، انجام کارهای الکتریکال و راه اندازی است. در این مرحله، تابلو فرمان آسانسور که وظیفه کنترل کلیه قطعات آسانسور مانند حرکت موتور و درب ها را دارد، نصب میشود.
موتور آسانسور که وظیفه حرکت کابین و وزنه را دارد ، با رعایت اصول ایمنی و استاندارد آسانسور ، با استفاده از کابلهای استاندارد و مناسب سیمکشی میشود. سپس سیمکشی درختی در داخل چاه آسانسور صورت می گیرد .این کار باید به صورت منظم و مرتب انجام شود تا مشکلی ایجاد نکند .
پس از آن نصب تراول کابل انجام می شود. تراول کابل یک مجموعه سیم تخت 24 رشته یا 18 رشته می باشد که از تابلو فرمان به داخل چاه آسانسور رفته و از آنجا به کابین و دربها نصب میشود.
پس از انجام کارهای الکتریکی، تستهای مورد نیاز برای اطمینان از کارکرد درست آسانسور صورت می گیرد . این تستها شامل تست عملکرد جامع آسانسور، تست کنترلهای الکتریکی، تست باز و بسته شدن صحیح دربها، و تست ایمنی آسانسور می باشد. پس از انجام کامل این مراحل و تأیید کارکرد صحیح آسانسور، آن آماده تحویل به کارفرما میشود. قابل ذکر است که در انتهای کا دریافت برگه استاندارد آسانسور بسیار مهم و الزامی می باشد و استفاده از آسانسور بدون برگه استاندارد بسیار خطرناک و نادرست است .
ارسال دیدگاه